Ana içeriğe atla

TEKVİR SURESİ BANA NE DİYOR?

 SÛRE, İNİŞ ZAMANI ÜZERİNDEN BANA NE DİYOR?

Vahyin rehberliğinde, 1. yılda Mekke’deyiz. 

Kur’an, ilk inen surelerinde dünyanın fâni yüzünü gösteren kıyametle ilgili ayetlere yoğun bir ağırlık veriyor. Bu ayetler, kıyamet üzerinden ilk Müslümanlara tahkiki iman dersleri veriyor.

Amaç, dün yaptıklarını taklit, gelenek ve zanna dayanarak yapan bir topluluğu; bilgiye ve belgeye dayalı işler yapan bir "bilgi toplumu"na dönüştürmek. Bu süreçte tüm zamanlara şu mesaj veriliyor:

Cehaletin hâkim olduğu bir yerde, onunla mücadelede en etkili silah belgeye dayalı bilgidir.

BANA NE DİYOR?
Günümüzde de böyledir. Bilginin silah olduğu bir yerde İslam’ı hiçbir beşeri ideoloji yenemez. Fikirlerin konuştuğu bir ortamda, İslam güneştir; diğer fikirler ise mum bile değildir.


SÛRE, İSMİ ÜZERİNDEN BANA NE DİYOR?

Tekvîr suresi, ilk ayette geçen “küvvirat” fiilinin mastarından türetilmiştir. “Sarıp, dürüp kaldırmak” anlamına gelir. Göçebe Araplar, seyahat ettiklerinde her şeyi dürüp katlayarak bineklerine yüklerlerdi.

Kur’an, ilk ayetiyle dünyayı, konulup göçülen, işi bitince dürülen bir çadıra benzetiyor.

BANA NE DİYOR?
Allah, günü geldiğinde büyük kıyametle büyük çadırı sökecek. Ancak o gün gelmeden önce küçük kıyametle senin çadırını da sökecek.

Çadırın söküldüğünde içindeki bütün sırlar mahşer meydanına dökülecek. 

Şimdiden amel sandığına bak: Döküldüğünde seni mahcup edecek bir şeyin var mı?


SÛRE, ÖNE ÇIKAN KONU ÜZERİNDEN BANA NE DİYOR?

İnsanın Her Tercihi Allah’ın Dilemesine mi Bağlı?

Surenin 28. ayetinde insanın “dileyebileceğinden” bahsedilirken, 29. ayette “Âlemlerin Rabbi Allah dilemeyince siz dileyemezsiniz” deniyor.

Bu iki ayet, yüzeysel bir bakışla zıt gibi görünebilir. Ancak şu örnekle açıklayalım:

Bir okulda elektrikle çalışan, hür irade verilmiş robotlar olsun. Robotlar sözlü imtihana giriyor. Öğretmen soruyor:

  • “Dilediğini yapabilir misin?”
    Robot: “Evet.”
    Öğretmen: “Ben yapmanı dilemeyince sen dileyemezsin.”

Robot: “Bak şimdi, beş saniye sonra elimi kaldırmayı dileyeceğim ve kaldıracağım.”
Tam beş saniye dolmadan öğretmen şalteri indiriyor. Diğer robotlar son dileğini yapamadan ölen robota Fatiha okuyor.

Bu örnekle anlaşıldığı gibi, bizim dilememiz, Allah’ın dilememize izin vermesine bağlıdır. Allah dilememize izin vermezse, dileyemeyiz.

BANA NE DİYOR?
Dileme özgürlüğünün verilmesi, “Dilediğini yapabilirsin” anlamına gelmez. “Tercihlerinden sorumlusun” anlamına gelir.

SÜRECİ İNŞÂ EDEN ÂYETLERDEN

  1. ayet, diri diri toprağa gömülen kız çocukları üzerinden insanlık tarihinde yaşanmış bir vahşeti gözler önüne seriyor. Bu ayetle, insanlığın nasıl bir dip noktaya ulaşmış olduğu çarpıcı bir şekilde ifade ediliyor.

Bu vahşet üzerinden Kur’an’ın, ne kadar zor bir zaman ve zeminde bir inşâ faaliyeti gerçekleştirdiğine dikkat çekiliyor. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kur'an'a göre müslümanın misyon ve vizyonu

  Misyon Allah'a İbadet ve Teslimiyet: Müslümanların en temel görevi, Allah'a ibadet etmek ve O'na teslim olmaktır. Bu, günlük ibadetler, dua ve Allah'ın emirlerine uygun bir yaşam sürmek anlamına gelir. ( Bakara, 2:21 ) İyiliği Emretmek ve Kötülükten Sakındırmak: Müslümanlar, iyiliği teşvik etmeli ve kötülükten sakındırmalıdır. Bu, bireysel ve toplumsal düzeyde adaleti sağlamayı amaçlar. ( Al-i İmran, 3:110 ) Adalet ve Merhamet: Adil olmak, insanlara merhametli davranmak ve her türlü haksızlığa karşı durmak önemli bir misyondur. ( Nisa, 4:58 ) İlmi Yaymak ve Öğrenmek: Bilgi ve hikmeti aramak, ilmi yaymak ve öğrenmek Kur'an'da teşvik edilen önemli bir görevdir. (Alak, 96:1-5) Vizyon Takva Sahibi Olmak: Allah'a karşı gelmekten sakınmak ve O'nun emir ve yasaklarına uymak, bir Müslümanın vizyonunun temelini oluşturur. Takva sahibi bir kişi, hem dünya hem de ahiret saadetini hedefler. ( Hucurat, 49:13 ) Allah'ın Rızasını Kazanmak: Tüm çabaların ve ...

Â’LÂ SÛRESİ BANA NE DİYOR?

  SÛRE, İNİŞ ZAMANI ÜZERİNDEN BANA NE DİYOR? Vahyin Rehberliğinde 1. yılda Mekke’deyiz. Altı asırdır yağmayan vahiy yağmuru, manen kurumuş olan gönülleri yavaş yavaş yeşertmeye başlamış.  Sûre, bu ortamda, inen vahyin suyunu bir gönülden başka bir gönüle taşıma işine “öğüt vermek” diyor. BANA NE DİYOR? Bir davanın başında, insanların manevî kökleri, sohbet, nasihat, öğüt gibi bilginin nakil vasıtaları ile sulanmazsa, o insanlar kendilerine fayda veremediği gibi başkalarına da meyve veremezler.  Bir de iyi yetişmedikleri için temsil ettikleri dava adına kötü örnek olma ihtimalleri yüksektir. SÛRE, İSMİ ÜZERİNDEN BANA NE DİYOR? A’lâ kelimesi “ en yüce ” manasına geliyor. Mesajı gayet net: Rabbin yüce adını tesbih eden, Rabbin katında yücelir. BANA NE DİYOR? Rabbin katında yücelmek ister misin?  Madem istersin, haydi, Allah katında en değerli insan olan Hz. Muhammed’in (s.a.v.) sünnetini kendine merdiven yap, sen de Allah katında yücelebildiğin kadar yücel! SÛRE, ÖNE Ç...

Kur’an’ı Okumak, Anlamak ve Yaşamak: Yaşam Rehberi

  Kur’an-ı Kerim, Müslümanlar için sadece bir kutsal kitap değil, aynı zamanda bir yaşam rehberidir. Bu rehberin en temel özelliklerinden biri, bize hem dünya hem de ahiret saadetini kazandıracak ilahi mesajları içermesidir.  Ancak bu mesajların tam anlamıyla bizi aydınlatabilmesi için Kur’an’ı sadece okumak değil, anlamak ve hayatımıza uygulamak gerekir. “ Bu Kur’an feyiz ve bereket yüklü öyle şerefli bir kitaptır ki, onu sana, insanlar âyetleri üzerinde derin ve etraflıca düşünsünler ve temiz akıl sahipleri ondan gereken ders ve öğüdü alsınlar diye indiriyoruz. ” (Sad Suresi, 29. ayet) Bu ayet, Kur’an’ın düşünerek okunması gerektiğini bizlere açıkça bildiriyor.  Allah, bizlerden sadece Arapça olarak okumamızı değil, ayetlerin derin manalarını kavramamızı ve hayatımıza tatbik etmemizi bekliyor.  Çünkü bu kitap, sadece ezberlenmek veya sesli olarak okunmak üzere değil, insanlara yol göstermek için indirilmiştir. “Onlar Kur’an’ı inceden inceye düşünmüyorlar mı? Yoksa...