Ana içeriğe atla

FECR SÛRESİ BANA NE DİYOR?

 SÛRENİN İNİŞ ZAMANI ÜZERİNDEN BANA NE DİYOR?

Vahyin Rehberliğinde 1. Yılda Mekke’deyiz. Cahiliyyenin karanlığı her yanı sarmış.Karşınızda bütün gücünü “güç”ten alan, “kim güçlüyse o haklıdır” anlayışını hâkim kılan Daru’n-Nedve merkezli oligarşik bir yapı var. Fecr sûresi, bu gücün karşısında, bir karınca gibi zayıf olan ilk Müslümanlara şu mesajı veriyor:

Yaşadığınız çağda, kendilerini Âd ve Semûd gibi güçlü, Firavun gibi yıkılmaz gören zalimlerin karanlığı, her yanı kaplasa bile sakın ümitsizliğe kapılmayın.

Her geceyi yarıp içinden sabahı, her kışı yarıp içinden baharı, her çekirdeği yarıp içinden ağacı çıkaran Allah, önünüzdeki bütün engelleri yaracak ve şu dünyada ne çekirdekten ahiret ağacını çıkarıp sizlere cennet meyveleri ikram edecektir.

BANA NE DİYOR? 

Sayısı az, riski çok bile olsa haklı olanların yanında saf tutabiliyor musun?


SÛRENİN İSMİ ÜZERİNDEN BANA NE DİYOR?

Fecr kelimesi “yarıp çıkmak” anlamına gelir. Geceyi yardığı için sabaha, toprağın yarılması ile açılan artezyen kuyusuna “fecr” denir. Sûrenin başı, geceyi yarıp çıkan fecre yeminle başlarken, sonu cennete girişle biter. Sıkıntılı başlayan ama mutlu sonla biten bir film gibi.

Peki, mesaj ne?

Mesaj şu: Eğer Allah için çıktığınız yolda, dünyadaki engeller karşısında yılmaz, dönmez onları yarıp geçerseniz, bu yolun sonu cennete çıkar.

BANA NE DİYOR?

Nasıl, çekirdek yarıldığında içinden ağaç çıkar. Aynen onun gibi, Allah’ın razı olduğu bir hayat yaşarsan, gün gelir o hayat çekirdeği de yarılır, içinden senin için Tûbâ-ı Cennet çıkar.


SÛRENİN ÖNE ÇIKAN KONUSU ÜZERİNDEN BANA NE DİYOR?

Sen Allah’tan Razı mısın?

28. âyet: Âyette, kulun Allah’tan razı olması, Allah’ın kuldan razı olmasının önünde gelmiştir. Halk arasında çokça kullanılan “Allah razı olsun” ifadesi bir duadır. Ezbere söylendiğinde, kavlî bir duadır. Taşıdığı anlama baktığınızda fiilî yanı ağır basar. 

Bu duayı yapan kişi şunu da demek ister: 

“Sen Allah’tan, Allah’ın takdirinden razı olmazsan, Allah da senden razı olmaz.”

 O zaman soru şu: “Ben Allah’tan, Allah’ın takdirlerinden razı mıyım?” 

Nasıl yaşadığını söyle bana, sorunun cevabını söyleyeyim sana...

“Din tarafından sınırları belirlenen hayatın içinde, her türlü meşru ihtiyacımı buluyor, mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşıyorum” diyorsan, Allah’tan razısın demektir.

Yok, eğer tatminsizlik yaşayıp sınır dışına çıkıyor, kendi sınırlarına ise cumadan cumaya, bayramdan bayrama veya cenazeden cenazeye dönüyorsan... Burada durup soralım: Allah’tan razı olan, O’nun razı olmadığını yapar mı? Razı olmadığını yaparsa, Allah ondan razı olur mu?

BANA NE DİYOR? Ezberin içindeki anlama dikkat çekmek için, bazen ezberi bozup “Allah razı olsun” yerine “Sen Allah’tan razı mısın?” de!


SÜRECİ İNŞÂ EDEN ÂYETLERDEN

İlk on âyetlerde Leyl, Fecr, Duhâ gibi zamanın dilimleri üzerine yemin ediliyor. Bunlar üzerinden zamanın karanlıktan aydınlığa doğru aktığı mesajı veriliyor.

Âd, Semûd ve Firavun, ilk iman edenlerin üzerine çöken karanlığa benzetiliyor. Onlar üzerinden, “Siz duruşunuzu değiştirmezseniz, Allah önünüzdeki müşriklerin akıbetini de onlarınkine benzetir” mesajı veriliyor.

KAYNAK:İniş Sırası Üzerinden Kur'an Bana Ne Diyor? Açıklamalı Meal 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kur'an'a göre müslümanın misyon ve vizyonu

  Misyon Allah'a İbadet ve Teslimiyet: Müslümanların en temel görevi, Allah'a ibadet etmek ve O'na teslim olmaktır. Bu, günlük ibadetler, dua ve Allah'ın emirlerine uygun bir yaşam sürmek anlamına gelir. ( Bakara, 2:21 ) İyiliği Emretmek ve Kötülükten Sakındırmak: Müslümanlar, iyiliği teşvik etmeli ve kötülükten sakındırmalıdır. Bu, bireysel ve toplumsal düzeyde adaleti sağlamayı amaçlar. ( Al-i İmran, 3:110 ) Adalet ve Merhamet: Adil olmak, insanlara merhametli davranmak ve her türlü haksızlığa karşı durmak önemli bir misyondur. ( Nisa, 4:58 ) İlmi Yaymak ve Öğrenmek: Bilgi ve hikmeti aramak, ilmi yaymak ve öğrenmek Kur'an'da teşvik edilen önemli bir görevdir. (Alak, 96:1-5) Vizyon Takva Sahibi Olmak: Allah'a karşı gelmekten sakınmak ve O'nun emir ve yasaklarına uymak, bir Müslümanın vizyonunun temelini oluşturur. Takva sahibi bir kişi, hem dünya hem de ahiret saadetini hedefler. ( Hucurat, 49:13 ) Allah'ın Rızasını Kazanmak: Tüm çabaların ve ...

Â’LÂ SÛRESİ BANA NE DİYOR?

  SÛRE, İNİŞ ZAMANI ÜZERİNDEN BANA NE DİYOR? Vahyin Rehberliğinde 1. yılda Mekke’deyiz. Altı asırdır yağmayan vahiy yağmuru, manen kurumuş olan gönülleri yavaş yavaş yeşertmeye başlamış.  Sûre, bu ortamda, inen vahyin suyunu bir gönülden başka bir gönüle taşıma işine “öğüt vermek” diyor. BANA NE DİYOR? Bir davanın başında, insanların manevî kökleri, sohbet, nasihat, öğüt gibi bilginin nakil vasıtaları ile sulanmazsa, o insanlar kendilerine fayda veremediği gibi başkalarına da meyve veremezler.  Bir de iyi yetişmedikleri için temsil ettikleri dava adına kötü örnek olma ihtimalleri yüksektir. SÛRE, İSMİ ÜZERİNDEN BANA NE DİYOR? A’lâ kelimesi “ en yüce ” manasına geliyor. Mesajı gayet net: Rabbin yüce adını tesbih eden, Rabbin katında yücelir. BANA NE DİYOR? Rabbin katında yücelmek ister misin?  Madem istersin, haydi, Allah katında en değerli insan olan Hz. Muhammed’in (s.a.v.) sünnetini kendine merdiven yap, sen de Allah katında yücelebildiğin kadar yücel! SÛRE, ÖNE Ç...

Kur’an’ı Okumak, Anlamak ve Yaşamak: Yaşam Rehberi

  Kur’an-ı Kerim, Müslümanlar için sadece bir kutsal kitap değil, aynı zamanda bir yaşam rehberidir. Bu rehberin en temel özelliklerinden biri, bize hem dünya hem de ahiret saadetini kazandıracak ilahi mesajları içermesidir.  Ancak bu mesajların tam anlamıyla bizi aydınlatabilmesi için Kur’an’ı sadece okumak değil, anlamak ve hayatımıza uygulamak gerekir. “ Bu Kur’an feyiz ve bereket yüklü öyle şerefli bir kitaptır ki, onu sana, insanlar âyetleri üzerinde derin ve etraflıca düşünsünler ve temiz akıl sahipleri ondan gereken ders ve öğüdü alsınlar diye indiriyoruz. ” (Sad Suresi, 29. ayet) Bu ayet, Kur’an’ın düşünerek okunması gerektiğini bizlere açıkça bildiriyor.  Allah, bizlerden sadece Arapça olarak okumamızı değil, ayetlerin derin manalarını kavramamızı ve hayatımıza tatbik etmemizi bekliyor.  Çünkü bu kitap, sadece ezberlenmek veya sesli olarak okunmak üzere değil, insanlara yol göstermek için indirilmiştir. “Onlar Kur’an’ı inceden inceye düşünmüyorlar mı? Yoksa...