Ana içeriğe atla

Cüz Cüz Kur’an’ı Tanıyalım(3.CÜZ)

3.CÜZ

3.cüz Bakara Suresi 253. ayetle başlar ve 286. ayetle sure biter. Ardından Âli İmran Suresi ile devam eder ve 91. ayetle cüz biter.

Bakara ve Âli İmran surelerinin ortak ismi Zehrâveyn’dir. Yani iki çiçek demektir.

Bakara Suresi 255. ayette “Âyetel Kursi” vardır. Dinde zorlama yoktur ayeti de 256. ayettedir. 258.ayette Hazreti İbrahim ile Nemrud arasında geçen bir tartışma vardır.

Hemen sonrasında yüz yıllık ölüm uykusuna dalan Uzeyr Peygamberden bahsedilmiştir. 260. ayette de Hazreti İbrahim ve kuşların yeniden yaratılması anlatılır.

261-274 ayetleri arasında ana konu infak ve sadakadır.

Şunlardan bahsedilmiştir:

İnfakın önemi

Ne kadar bereketli olduğu

Şeytanın infak edenleri fakirlikle korkuttuğu

Gerçek fakirlerin toplum içine çıkıp dilenmedikleri bu ayetlerde anlatılmıştır.

275-281 ayetler arasında ise faizin haram olduğu, faizden vazgeçmek gerektiği anlatılır.

Faizin Allaha savaş açmak olduğu da 279. ayette hatırlatılmıştır.

282-284 ayetler arasında ise borç hukukundan söz edilmiştir.

Şahitlik, katiplik, adalet ve rehin gibi borç ile ilgili ticari meseleler burada anlatılır.

Kuranın en uzun ayeti sayılan borç ayeti Bakara Suresi 282. ayette geçmektedir.

285 ve 286. ayetlerde “Amenerresulu” olarak bilinen ve Miraç gecesi nazil olduğu rivayet edilen ayetlerdir. Böylece Bakara Suresi bitmiş olur.

Âli İmran Suresi ana konusu ilk bölümde ehli kitap hakkındadır. Zaten surenin ilk ayetlerinin sebebi nuzülü de budur. İleride Bedir, Uhud ve diğer bazı savaşlara dair birçok ayet gelecektir.

Muhkem ve müteşabih kavramı ilk defa bu surenin yedinci ayetinde anlatılır. Gerçek dinin Allah katında İslam olduğu 19 ve 85. ayette özellikle vurgulanmıştır.

35- 63 ayetler arasında Meryem aleyhesselâm, Zekeriya aleyhisselâm, İsa aleyhisselâm ve onların meselelerinden söz eder. Hz. Meryem’in mabede adanması, Zekeriya peygamberin duası, İsa peygamberin beşikte konuşması ve Allah’ın izniyle ölülere hayat vermesi bu ayetlerde anlatılır.

64-68 ayetleri arasında Hazreti İbrahim’in Yahudi veya Hristiyan olmadığı anlatılır. Ona sahip çıkma hususunda en çok Müslümanların sahip çıkması istenir.

69-91 ayetler arasında ise ehli kitap hakkında bazı bilgiler verilir. Onların hepsi aynı değildir. İyisi var kötüsü var. İmana meyilli olanı var imandan uzak duranı var.

Kaynak

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kur'an'a göre müslümanın misyon ve vizyonu

  Misyon Allah'a İbadet ve Teslimiyet: Müslümanların en temel görevi, Allah'a ibadet etmek ve O'na teslim olmaktır. Bu, günlük ibadetler, dua ve Allah'ın emirlerine uygun bir yaşam sürmek anlamına gelir. ( Bakara, 2:21 ) İyiliği Emretmek ve Kötülükten Sakındırmak: Müslümanlar, iyiliği teşvik etmeli ve kötülükten sakındırmalıdır. Bu, bireysel ve toplumsal düzeyde adaleti sağlamayı amaçlar. ( Al-i İmran, 3:110 ) Adalet ve Merhamet: Adil olmak, insanlara merhametli davranmak ve her türlü haksızlığa karşı durmak önemli bir misyondur. ( Nisa, 4:58 ) İlmi Yaymak ve Öğrenmek: Bilgi ve hikmeti aramak, ilmi yaymak ve öğrenmek Kur'an'da teşvik edilen önemli bir görevdir. (Alak, 96:1-5) Vizyon Takva Sahibi Olmak: Allah'a karşı gelmekten sakınmak ve O'nun emir ve yasaklarına uymak, bir Müslümanın vizyonunun temelini oluşturur. Takva sahibi bir kişi, hem dünya hem de ahiret saadetini hedefler. ( Hucurat, 49:13 ) Allah'ın Rızasını Kazanmak: Tüm çabaların ve ...

Â’LÂ SÛRESİ BANA NE DİYOR?

  SÛRE, İNİŞ ZAMANI ÜZERİNDEN BANA NE DİYOR? Vahyin Rehberliğinde 1. yılda Mekke’deyiz. Altı asırdır yağmayan vahiy yağmuru, manen kurumuş olan gönülleri yavaş yavaş yeşertmeye başlamış.  Sûre, bu ortamda, inen vahyin suyunu bir gönülden başka bir gönüle taşıma işine “öğüt vermek” diyor. BANA NE DİYOR? Bir davanın başında, insanların manevî kökleri, sohbet, nasihat, öğüt gibi bilginin nakil vasıtaları ile sulanmazsa, o insanlar kendilerine fayda veremediği gibi başkalarına da meyve veremezler.  Bir de iyi yetişmedikleri için temsil ettikleri dava adına kötü örnek olma ihtimalleri yüksektir. SÛRE, İSMİ ÜZERİNDEN BANA NE DİYOR? A’lâ kelimesi “ en yüce ” manasına geliyor. Mesajı gayet net: Rabbin yüce adını tesbih eden, Rabbin katında yücelir. BANA NE DİYOR? Rabbin katında yücelmek ister misin?  Madem istersin, haydi, Allah katında en değerli insan olan Hz. Muhammed’in (s.a.v.) sünnetini kendine merdiven yap, sen de Allah katında yücelebildiğin kadar yücel! SÛRE, ÖNE Ç...

Kur’an’ı Okumak, Anlamak ve Yaşamak: Yaşam Rehberi

  Kur’an-ı Kerim, Müslümanlar için sadece bir kutsal kitap değil, aynı zamanda bir yaşam rehberidir. Bu rehberin en temel özelliklerinden biri, bize hem dünya hem de ahiret saadetini kazandıracak ilahi mesajları içermesidir.  Ancak bu mesajların tam anlamıyla bizi aydınlatabilmesi için Kur’an’ı sadece okumak değil, anlamak ve hayatımıza uygulamak gerekir. “ Bu Kur’an feyiz ve bereket yüklü öyle şerefli bir kitaptır ki, onu sana, insanlar âyetleri üzerinde derin ve etraflıca düşünsünler ve temiz akıl sahipleri ondan gereken ders ve öğüdü alsınlar diye indiriyoruz. ” (Sad Suresi, 29. ayet) Bu ayet, Kur’an’ın düşünerek okunması gerektiğini bizlere açıkça bildiriyor.  Allah, bizlerden sadece Arapça olarak okumamızı değil, ayetlerin derin manalarını kavramamızı ve hayatımıza tatbik etmemizi bekliyor.  Çünkü bu kitap, sadece ezberlenmek veya sesli olarak okunmak üzere değil, insanlara yol göstermek için indirilmiştir. “Onlar Kur’an’ı inceden inceye düşünmüyorlar mı? Yoksa...